Vekon BV logo. partner in productie

Ambassadeur voor vrouwen in de techniek

Op 14 februari jl. publiceerde BN De Stem een paginagroot interview met onze directeur Judith Vermeulen. Oprichtster en eigenaresse van twee technische bedrijven, genomineerd voor een award voor slim ondernemen, bestuurslid van Federatie Paneelbouw en lid van de Raad van Commissarissen bij Rabobank Amsterstreek. Het artikel had als titel Ik zou graag meer vrouwen in de techniek zien.

Judith Vermeulen ziet graag meer vrouwen in de techniek.

Ondernemen in een mannenwereld

Judith vertelt in het interview over haar bedrijven Vekon, Opera en over ondernemen in een mannenwereld.

Naast een korte historische beschouwing rondom het ontstaan van de organisatie (Judith richtte Vekon 25 jaar geleden samen met haar vader op) en haar recente benoeming als ambassadeur van Brabants Besten, wordt er tijdens het interview ingezoomd op de inhoud van ons werk: “We zijn ooit begonnen met kabelassemblage. Tegenwoordig ontwerpen we met Opera, een joint venture met AES uit Moerdijk, en produceren we besturingssystemen voor apparaten- en machinebouwers.”

Ook haar functioneren als vrouw in een technische omgeving komt ter sprake: “Ik zou graag meer vrouwen zien in de techniek. Maar krampachtig vasthouden aan quota geloof ik niet in. Ze moeten wel geschikt zijn en niet aangenomen worden omdat ze vrouw zijn. Ik zit mede hierom in de werkgroep ‘instroom’ van de Fedet. We ontwikkelen onder meer gezamenlijk activiteiten om meer studenten de keuze voor techniek te laten maken. Het techniekpact (2015) is succesvol, maar gericht op hbo- en wo-niveau, terwijl er ook zoveel technische mensen nodig zijn op mbo-niveau.”

Reactie op foto veroorzaakt commotie…

Het artikel ging vergezeld van bijgaande foto waarbij Judith in overleg met de fotograaf voor één van onze besturingskasten werd gepositioneerd, omdat daarmee de combinatie van vrouw in de techniek mooi in beeld kon worden gebracht.

Met toestemming van Judith, plaatste IW (Installatiewerk) Nederland het artikel op hun LinkedInpagina. Het artikel is op LinkedIn meer dan zesduizend keer bekeken.

Directeur Ron Tenge van Avans Hogeschool plaatste openbaar een reactie onder het artikel ‘Maar dan wel in een rok en op kekke laarsjes op een rood krukje he? Anders kun je net zo goed een man nemen. En vergeet de handen op de heupen niet, dan komt je figuur beter uit. En de jurk!’

Deze reactie wekte onbegrip op bij Judith: “Hoe haal je het in je hoofd om vandaag de dag zo’n reactie te plaatsen? Online en openbaar te lezen? Ik kon het eerst niet geloven dat iemand zo stom kan zijn. Niet alleen de seksistische reactie, maar ook nog eens door iemand met zo’n functie. Hoe leg je dit aan jonge vrouwen uit?”

Een storm aan reacties volgde. Zowel online als op de redactie van de krant leeft het onderwerp. Waarom zegt iemand zoiets? ‘Ouderwets’, ‘Tenge heeft kennelijk bedacht dat vrouwen er niet vrouwelijk uit mogen zien’ en ‘Waarom mag je niet mooi op de foto staan bij een artikel over je succesvolle bedrijf? Wie denkt nu in stereotypen?’. De krant plaatste wederom een artikel met Judith in een (ongewenste) hoofdrol: ‘Seksistische opmerking’ van Avans-directeur naar topvrouw wekt woede op

Excuses aanvaard en klaar !

Uiteindelijk kwam de directeur van de Academie voor Veiligheid en Bestuur van Avans in Breda en Den Bosch met een nieuwe post om zijn excuses aan te bieden: ‘Ik betreur de commotie die is ontstaan naar aanleiding van mijn reactie. Ik ben er mij van bewust dat ik mij niet handig heb uitgedrukt en dat mijn reactie anders overkomt dan de bedoeling was.’ Avans Hogeschool kwam met dezelfde persverklaring naar buiten. Ook is er inmiddels persoonlijk contact door de heer Tenge met Judith geweest.

Judith geeft aan het hier verder bij te laten. “Ik accepteer de excuses van Tenge en Avans. De opmerking ging niet over de inhoud van het artikel en ik had liever zijn verhaal via de mail gehad dan in het openbaar, maar nu is het klaar !”.

BN De Stem besluit met hun artikel Vrouwen op de werkvloer: Je krijgt de hele dag commentaar‘ met een reactie van directeur Kristel Groenenboom, eigenaar van Container Service C. Groenenboom in Oosterhout.. “Het is seksistisch en zo’n typisch voorbeeld wat in mijn boek ‘Mag ik meneer Kristel even spreken‘ voorkomt. Ik vind de foto heel netjes en begrijp niet dat dit beeld deze reactie uitlokt. Iedereen wil gerespecteerd worden om kennis en kunde. Dit mag niet afhangen van een kledingkeuze. Je moet jezelf zijn en dragen wat je wil.”