Vekon BV logo. partner in productie

Hoe verbeter je de documentatie van elektro­technische projecten ?

door: Jeroen Drijver – Design Solutions

Regelmatig kom ik bij bedrijven die prachtige producten maken op basis van verschillende type elektrotechnische documenten. Hoewel in de praktijk deze documenten onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden, gebeurt het ontwerpen, verifiëren en beheren ervan vaak door verschillende personen en in verschillende (teken)pakketten, zoals Microsoft Visio, Excel en AutoCAD (LT). Gevolg hiervan is dat we, zonder dat we het weten, teveel tijd besteden aan het creëren en onderhouden van elektrotechnische documentatie. Wat gaat er fout en wat kun je er aan doen?

Wanneer gaat het dan fout?

Hoewel het gebruik van specifieke ontwerpsoftware voor elektrotechnische ontwerpen al veel tijd besparen tijdens ontwerpen zit de grote winst in het beheren en gebruik van de documentatie. Onderstaande lijst geeft al de grote diversiteit aan type documentatie aan.

 • Enkellijn schema’s
 • Detail schema’s
 • Pneumatische schema’s
 • Hydraulische schema’s
 • Kastindeling
 • Klemmenlijsten
 • Materiaallijsten
 • Bedradingslijsten
 • Componentcoderingen

Zoals iedereen weet zijn wijzigingen (tijdens het ontwerpen) aan de orde van de dag. Als deze documenten zijn opgezet in programma’s zonder elektrotechnische intelligentie moet bij elke wijziging de invloed op gerelateerde documenten worden onderzocht. Dit is zeer arbeidsintensief en vraagt een zeer accurate methode van werken om fouten te voorkomen. Door deze rompslomp worden er bepaalde documenten niet gemaakt, ondanks dat er wel behoefte aan is omdat het sneller en nauwkeuriger werken bevorderd. Erger nog… er kunnen installaties worden gebouwd op basis van foutieve tekeningen. Met als gevolg dat de machine niet goed werkt en dat de oorzaak van de storing lastig te vinden is.

Wat gaat er fout en wat kun je eraan doen?

Tijdens de gehele levenscyclus van de documentatie zijn er kansen dat er fouten worden gemaakt. Net als in andere situaties hebben de fouten, die in het begin van het proces gemaakt zijn, de grootste gevolgen.

Tijdens het ontwerpen

 • Opbouwen van schema’s duurt onnodig lang: Gebruik specifieke software voor elektrotechnische tekeningen. De intelligentie van dergelijke software neemt veel werk uit handen zodat ontwerpen sneller kunnen worden gecreëerd.
 • Wijzigingen doorvoeren is arbeidsintensief: Gebruik één softwarepakket voor alle type documenten. Dit zorgt ervoor dat wijzigingen automatisch wordt doorgevoerd op alle relevante tekeningen

Tijdens de productie

 • Ontwerpverschillen tussen het schema, de klemmenlijst en de kabellijst: Genereer klemmenlijsten en kabellijsten automatisch aan de hand van de schema’s. Hierdoor kunnen er geen verschillen ontstaan tussen de verschillende documenten.
 • Foutieve aansluitingen door het gebrek aan een klemmenlijst: Een actuele klemmenlijst vermindert de kans op aansluitfouten. Als een klemmenlijst automatisch wordt gegenereerd kost het eigenlijk bijna geen extra tijd.
 • Het bedraden duurt te lang en gebeurt niet consequent: Door bedradingslijsten toe te passen wordt er een systematische werkmethode gestimuleerd. Bijkomend voordeel is dat het bedraden sneller verloopt.
 • Wijzigingen zijn tijdens de installatie is lastig door gebrek aan inzicht: Een actueel klemmenlijst geeft snel inzicht of er ongebruikte I/O klemmens voor eventuele extra functies

 Tijdens service en onderhoud

 • Stellen van een diagnose bij storingen duurt lang: Het gebruik van interactieve PDF documenten zorgen voor een sneller inzicht in de installatie. Deze documenten gebruiken opsommingen van de symbolen en automatisch ingevulde hyperlinks naar de juiste plekken in het schema.
 • Klant accepteert het schema in het Engels niet, moet zijn eigen taal zijn: De Machine Richtlijn eist documentatie in de taal van de gebruiker. Met intelligente vertaalmogelijkheden en tijdens het ontwerp meertalig opzetten van het schema zijn schema’s met een paar muisklikken in vele talen uit te geven.
 • Een kabelbreuk in de energieketting, welk kabeltype is er toegepast: Door toewijzing van de kabels in het schema zijn de kabellijsten duidelijk en compleet en gaat de juiste kabel mee naar de klant.In de mechanische wereld zijn veel bedrijven al massaal van 2D tekenen naar 3D tekenen over gestapt. Dit komt omdat de praktijk al heeft bewezen dat het ontwerpen in 3D beter, sneller en efficiënter gaat. Een samenstelling, wordt bijvoorbeeld tijdens het ontwerpproces ‘virtueel’ gebouwd. Zo krijgt de mechanical engineer vroegtijdig inzicht in de eventuele fouten in de samenstelling. Dit inzicht heeft simpelweg al geleidt in betere producten die zijn ontwikkeld in minder tijd! Deze voordelen gelden zeker ook voor elektrotechnische installaties.

Bron: Design Solutions