Vekon BV logo. partner in productie

Vekon districtswinnaar Smart Manufacturing Award

Op woensdag 7 maart jl. is Vekon tijdens de ‘Avond van de Maakindustrie’ in de Jaarbeurs in Utrecht door de jury van de Koninklijke Metaalunie gekroond tot districtswinnaar West Brabant van de Smart Manufacturing Award. Uit handen van Michaël van Straalen, voorzitter MKB-Nederland, mocht commercieel directeur Nick Simonis van Vekon Besturingstechniek BV (onderdeel van Operagroup.nl) de trofee die aan deze prijs verbonden is in ontvangst nemen.

De Smart Manufacturing Award is een erkenning voor het mkb-bedrijf dat zich onderscheidt door slagvaardig te reageren op nieuwe ontwikkelingen die op de maakindustrie afkomen. Dat draait om robotisering, automatisering, internet of things, maar ook om samenwerken, kennis vergaren en delen en innoveren.

Kernwoorden zijn snel en betrouwbaar leveren, maatwerk, flexibiliteit en innovatiekracht. Dat kan op verschillende manieren: in te spelen op een veranderende marktpositie, opschuiven in de keten, gebruikmaken van nieuwe technologieën en van de juiste materialen en door het toepassen van nieuwe businessmodellen.

Vekon kwam bij de jury als districtswinnaar in beeld door de ontwikkeling van een geautomatiseerd systeem om de voorraad klantspecifieke besturingskasten die bij hun opdrachtgever in consignatie staan te beheersen. Via draadloze machine-to-machine communicatie is het met dat systeem mogelijk om online het verbruik van die kasten (en de betaling er van) te verwerken. Overbodige menselijke handeling worden voorkomen en Vekon zorgt er voor dat de klant nooit meer mis grijpt.

Daarnaast waardeerde de jury het budget dat Vekon jaarlijks aan medewerkers beschikbaar stelt voor training en opleiding binnen het kader van Smart Manufacturing. Ook de automatiseringsgraad van de organisatie op het vlak van de 3D hardware engineering (in samenwerking met AES uit Moerdijk) en de CNC gestuurde productie viel bij de jury in de smaak.

Dat Vekon in de persoon van directeur Judith Vermeulen op bestuurlijk niveau de handen ineen slaat met vakgenoten, ter bevordering van de instroom van nieuwe medewerkers in de techniek, maakte de waardering compleet. ‘Een terechte districtswinnaar’; aldus de juryvoorzitter.

Landelijk winnaar van de Smart Manufacturing Award werd ASH Group uit Holten. Dit bedrijf heeft zich volgens de jury op excellente wijze onderscheiden omdat ‘het bedrijf onder meer gebruiksdata online verzamelt waardoor predictive maintenance onderdeel van het pakket is geworden en een after sales dienstenpakket is ontwikkeld’. Vekon feliciteert ASH van harte met hun prijs.

Koninklijke Metaalunie

De Avond van de Maakindustrie is in 2018 voor het eerst georganiseerd. Deze avond is een initiatief van de belangrijkste stakeholders in de MKB-Maakindustrie, FPT-VIMAG en Koninklijke Metaalunie, in samenwerking met Jaarbeurs.

Koninklijke Metaalunie is de grootste ondernemersorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf. Zij richt haar activiteiten op bedrijven in de Metaal en Techniek, van eenmanszaken tot bedrijven met meer dan 100 werknemers. Deze bedrijven zijn actief in uiteenlopende sectoren als machine- en apparatenbouw, metaalbewerking, meet- en regeltechniek, elektronica, engineering, las- en constructiewerk, jachtbouw, landbouwmechanisatie alsmede handel en service.

Op de dag van de uitreiking van de award mocht Koninklijke Metaalunie haar 14.000e lid verwelkomen. De aangesloten leden bieden werk aan zo’n 170.000 werknemers en realiseren een gezamenlijke omzet van ruim 22 miljard euro.